Založ si blog

Droždie – nedostihnuteľný zdroj vitamínu D.

Aj také obyčajné droždie sa v pohnutých časoch, v ktorých sa aktuálne nachádzame, môže stať neobyčajne dôležitou potravinou, vďaka ktorej si aj málo zarábajúci človek dokáže zabezpečiť do svojho organizmu prísun nevyhnutného – v súčasnosti tak opakovane diskutovaného vitamínu D, ale aj nemenej dôležitý sodík a draslík.

Teda, prečítajme si niekoľko riadkov o droždí z knihy „V potrave je liek“ a inšpirujme sa tým, ako túto potravinu celé roky úspešne používal pri liečbe svojich pacientov Dr. Henry G. Bieler . 

Pre svoju ľahkú zásaditosť má droždie na zapálené plochy upokojujúci účinok, absorbuje a neutralizuje kyseliny. Je jedným z najcennejších antidot na kyslú alebo toxickú žlč.

Ako zdroj vitamínu D je nedostihnuteľné.

Droždie je v istom zmysle takisto zelenina skladajúca sa z drobných buniek veľkosti červených krviniek, ktoré spolu voľne súvisia ako zrnká vína v hrozne. Tráviace šťavy môžu na neobalené bunky droždia ľahko pôsobiť, a preto je ich také ľahké stráviť. Vitamíny kvasnicových buniek sa sčasti varením zničia.

V surovom stave sú naopak najbohatším zdrojom vitamínu D a obsahujú tiež mnoho alkalických prvkov, najmä sodíka a draslíka.

R. H. A . Plummer z Londýna preukázal jeho schopnosť zvýšiť normálne trávenie uhlohydrátov a zabrániť nahromadeniu nedokonale oxidovaných mastných kyselín, ako je napríklad kyselina mliečna, octová a iné, ktoré sú všetky pre telesné tkanivá tak škodlivé. Kyslá alebo toxická žlč dráždi tenké črevo dosť často na to, aby vyvolala spasmaty, ktoré blokujú normálne peristaltické pohyby. To je jedna z najčastejších príčin zápchy. Alkalické droždie neutralizuje dráždenie v pečeni a dokáže obnoviť normálne pohyby čreva, napriek tomu však nemôže byť označené za preháňadlo.

Droždie má na pokožku blahodarný účinok a už dávno sa používa ako prostriedok proti vyrážkam a uhrom.

Vitamíny v droždí pomáhajú pečeni dokonale oxidovať tuky obsiahnuté v potrave. A práve nedokonalé oxidovaný tuk v potrave upcháva mazové žľazy, a tak spôsobuje uhry. I keď droždie proti uhrom a tukom pomáha, môže sa ukázať ako nevyhnutné vylúčiť tuky, najmä maslo a iné tuky na vyprážanie, smotanu a tučné syry – z potravy. Počul som, že droždie zmiešané s trochou ružovej vody sa znamenito hodí ako pleťová maska pre dámy.

Droždie sa dá s úspechom použiť nielen pri nečistotách pleti, ale osvedčuje sa i pri vredoch.

V črevách je neškodné, alkalické, nekorozívne a nedráždivé. Pre pacientov s krvácajúcim žalúdočným vredom je v troške vody či mlieku rozpustené droždie veľmi vhodné, a to i vtedy, keď by i najlepšia polievka zo zelených fazuliek alebo tekvice bola príliš agresívna. Dával som takýmto pacientom denne až dvadsať kúskov droždia, a vred sa v priebehu niekoľkých dní vyhojil.

Vôbec doporučujem svojim pacientom dva až tri kúsky droždia denne – jeden ráno, pretože droždie je skvelým prostriedkom na kyslú žlč: keď sa človek ráno cíti veľmi zle kvôli zažívacím ťažkostiam. Malý kúsok droždia rozpustený v horúcej vode upokojí jeho zažívací systém a raňajky mu chutia trikrát lepšie. Chuť droždia je príjemná, pripomína syr, a pocit, ktorý po ňom v ústach zostáva, je osviežujúci.

Občas sa pacienti sťažujú, že mávajú po požití droždia vetry. Tie sú predovšetkým dôsledkom zápchy. Trvalé podávanie droždia vedie postupne k úplnému odstráneniu nafukovania. Ale ľudia, ktorí k droždiu cítia odpor alebo ktorým jeho chuť pripadá nepríjemná, by sa nemali nútiť jesť ho nasilu. Mali by sa poobzerať po iných alkalických prostriedkoch z rastlinnej ríše.

Dajú sa kúpiť dva druhy droždia. Čerstvé lisované pekárenské droždie, ktoré sa vo väčšine pekární dá kúpiť v polkilovom balení, sa uchováva v chladničke. Vedľa toho sa predávajú tiež malé kúsky droždia balené vo fólii. Tieto malé kúsky sa však ľahko kazia, i keď sú uchovávané v chladničke. Po niekoľkých dňoch stvrdnú, drobia sa, chutia horko a žalúdok ich ťažko znáša. Od určitej doby sa toto droždie predáva tiež sušené, jemne zrnité a v celofánových balíčkoch. Je rovnako „živé“ ako pekárenské droždie, t.j. hodí sa pre kvasenie cesta. Je určené pre okamžitú spotrebu, dobre sa uchováva v izbovej teplote a hodí sa pri cestách do krajín, kde sa droždie nedá kúpiť.

Ďalším druhom je pivovarnícke droždie. Pred nedávnom ho spopularizoval autor knihy o umení starnúť. Toto droždie sa v difundovanom stave suší v peciach pri teplote 120 stupňov – podobne ako sa spracováva mlieko v nestráviteľný prášok – , čo droždie ničí a sterilizuje. Dobre sa uchováva, ale patrí k „mŕtvym“ druhom droždia, pretože v ceste nekvasí.

Vysoká teplota nielen že zmenší obsah vitamínov, ale zmení i organické soli v droždí obsiahnuté v anorganické, ktoré telo ťažšie spracováva. Pri vysokej teplote tiež nadobúda kyslosti – a teda povzbudzujúceho účinku. Jeho chuť pripomína „slepačiu polievku“. Ináč sa rovnako ako čerstvé droždie znáša s každou potravou a menej nafukuje. Aj keď nie je tak účinné ako živé droždie, istú hodnotu predsa len má a je rozhodne lepšie ako žiadne.

Ako som už zmienil na inom mieste, je mimoriadne cenné ako prostriedok proti žalúdočným, pečeňovým a črevným kyselinám.

Čerstvé droždie je síce omnoho lepšie ako pivovarnícke kvasnice, aj tak by sa však malo do žalúdka dostávať len vtedy, keď je prázdny.

Nikdy by sa ho nemalo požívať s inými potravinami.

Nechá sa pomaly rozpúšťať v ústach alebo sa rozmieša v teplej vode či v mlieku – nikdy v ničom inom.

Vhodná doba pre branie droždia je skoro ráno, hodinu pred večerou alebo tesne pred spaním. Je možné ho jesť tiež v noci. Používal som ho vo svojej praxi takmer pol storočia a nikdy som nezistil žiadne škodlivé účinky, pokiaľ sa dodržovali zmienené pravidlá. Príležitostne sa môže brať tiež v zvláštnych prípadoch, trebárs po sladkých múčnych jedlách, aby sa predišlo bolestiam brucha alebo páleniu žáhy.

Na záver bude dobre ešte raz pripomenúť, že pečeň je najväčší a najdôležitejší orgán tela a že jedna z jej hlavných funkcií spočíva v tom, že odfiltrováva z krvi toxíny a iné škodlivé látky. Pokiaľ je pečeň normálna, je krv čistá a nemôže teda dôjsť k nemoci. Nevhodná strava má za následok poškodenie pečene a zníženie jej zásaditosti tým, že jej odoberie jej organický sodík. Jedným z prvých príznakov toho je nevoľnosť, na ktorú si toľko Američanov sťažuje. K neutralizácii toxicity pečene je potrebná zelenina bohatá na sodík.

Pri svojej cene pár centov za balíček, môže byť droždie nazvané sodíkatou zeleninou malého človeka.

Dovoľte mi ešte raz zopakovať, že droždie je najbohatším zdrojom prirodzených organických vitamínov a účinným prostriedkom proti toxickej žlči. Až budú odstránené zlé stravovacie návyky, malo by droždie zaujať v strave zvláštne miesto.

Užívané terapeuticky je droždie jednou z najcennejších potravín.

 

Výkrik zoči-voči smrti!

14.11.2023

Výkrik Ježiša a posledné jeho slová na kríži v bolestnom zovretí smrťou nespochybniteľne preukázali, že On bol v pravde zosobnením Božieho Slova, keď s dokonalou istotou aj v týchto brutálnych okamihoch vyriekol to, čo bolo nevyhnutné pre triumfálne zavŕšenie Božieho víťazstva: Otče, odpusť im, lebo nevedia čo robia! Amen! Hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji! [...]

Na kone! Nemáme! Tak utekajte. . .

27.09.2023

Nuž priatelia, Slovensko sa nechalo ohlodať až na kosť. Dnes sa však nehrá už o nič menšie, ako o naše duše. Ale pamätajme: Keby si stratil človeče aj celý svet a svoju dušu získal, oplývaš hodnotou nad všetky poklady sveta. A veď či v slovenskej hymne nespievame: Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú – Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú? [...]

Kladivo na Šialenca

06.12.2021

Antiochos IV. prišiel na scénu v r. 175 pnl. Bol to pravdepodobne jeden z najväčších protižidovských, protiizraelských a proti Bohu zameraných vodcov v histórii. Bolo niekoľko sýrskych kráľov menom Antiochos. Tento si vybral na odlíšenie titul Epifanes, čo v gréčtine znamená “zjavený Boh“. To naznačuje jeho aroganciu voči jedinému Bohu, ktorého nám zjavuje kánon [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

milanlehotsky

poznaj pravdu a pravda ťa oslobodí

Štatistiky blogu

Počet článkov: 54
Celková čítanosť: 153785x
Priemerná čítanosť článkov: 2848x

Autor blogu

Kategórie