Založ si blog

In memoriam

Ktosi za dverami raz povedal:

Smrť jedného človeka je tragédia; smrť miliónov ľudí je len štatistika.1

Človek je však tak výnimočná bytosť, že smrť každého jedného z nás zanecháva v súcne nezmazateľnú stopu a spôsobuje trvalú generačnú záťaž, nadto, keď sa jedná o úkladnú vraždu.

Preto sa nemožno čudovať, keď násilné zločiny na ľuďoch, nadto úkladné vraždy, sú tým fenoménom, ktoré pozdvihujú masy – ba nezriedka vedia otriasť aj celými národmi.

A zrazu sa rúcajú stoličky a mení sa móda: dochádza k výmene tričiek, preobliekaniu kabátov, a potom nemilosrdné oko a žalujúce ústa nastupujúcich činovníkov pozvoľna odhaľujú ten zdanlivo svetlý závoj na minulej súčasnosti a vystavuje mu nelichotivé vysvedčenie: doba temna; žiaľ, so železnou pravidelnosťou opakujúce sa konštatovanie každej novej a ďalšej generácie, o svojich predchodcoch.

Pozoruhodne smutným historickým faktom je, že každá nová spoločenská epocha, nech už deklarovala nastupujúca generácia a jej vedúca garnitúra akékoľvek vznešené ideály, umožnila vo väčšom rozsahu prienik géniu zla do spoločnosti a spôsobila oveľa viac trápenia a bolesti, ako napáchali tí, ktorých vládu odsúdila k zániku a vzápätí nahradila pri spravovaní verejnej moci.

Nuž čo, žijeme vo svete, ktorý je akoby jednou veľkou ranou, a ktorej hnisanie v podobe úkladných zločinov a tragických úmrtí vypôsobuje, žiaľ, len zdanlivý liečebný proces, pretože rana je nevyhojiteľná. Naopak, sú len ďalšou z tých mnohorakých bolestí v poradí, ktoré stupňujú jeho agóniu a v konečnom dôsledku strašnú ale zaslúženú smrť.

Ktosi za mrežami raz napísal a svetlo sveta uzrela: Reportáž psaná na oprátce, ukončená slovami:

Lidé, měl jsem vás rád. Bděte! 2

Žiaľ, s tým svetlom sveta je to tak, že my všetci sme rádoby na šibenici, pod tieňom ktorej píšeme svoje osudy, nakoľko knieža sveta obchádza ako revúci lev a hľadá koho by zožral. A ako sa hovorí, že aký pán, taký krám. Tak o tomto pánovi sveta bola vyrieknutá nasledovná nelichotivá pravda:

Je vrahom od počiatku a nestojí v pravde, lebo nemá v sebe pravdy.

Keď hovorí lož, hovorí zo svojho vlastného, lebo je luhár a jej otec, otec lži.

Nuž, čo naplat, tak tento svoj podnik svet – továreň na smrť – nezadržateľne ženie k svojmu totálnemu bankrotu a desivej záhube s finálnym hrôzostrašným koncom.

Milovaní, buďme teda bdelí, aby ten náš nekrológ, ktorý si raz budeme musieť vypočuť na svoju adresu, nebol nám na nečesť a hanbu.

Pamätajme však, že všetky tie zmárnené ľudské životy, ktoré padli za obeť systému tohto sveta, neboli položené nadarmo. Oni sú tým hlasom, – ktorý svedčí proti kniežaťu a pánovi tohto sveta v dokonalej jednote s hlasom toho, ktorý svojho času pohol zemou a potom nám dal zasľúbenie:

Ja ešte raz zatrasiem nie len zemou, ale aj nebom;

– vynášajúcim konečný ortieľ:

jeho odsúdenie na večné zatratenie je spravodlivé.

Áno milovaní, nemilujme tento svet ani veci, ktoré sú vo svete – vyjdime zo zlých a prevrátených žiadostí tela či očí i sebeckej pýchy, aby sme sa nezúčastnili na jeho previneniach a aby sme preto nedostali z jeho rán.

Teda On, ktorého hlas znie ako zvuk mnohých vôd, On, ktorý v plnosti Božieho času, potom, ako vystavil kniežatá sveta skutočnému svetlu pravdy, – spaľujúci pokrytectvo a klam každého, odkrývajúc tak pravdivú povahu všetkých vecí; – bol politickými intrigami a náboženskými fanatikmi postavený na pranier a potupne úkladne zavraždený.

Ale pravdu nemožno umlčať, tobôž usmrtiť, a ak sa o to niekto pokúsil, stala sa nesmrteľnou vstanúc z hrobu – vzkriesením z mŕtvych. A On – súc stelesnením pravdy, stal sa večne živým na pomoc tým, ktorí sa usilujú o nepominuteľné hodnoty neúnavným konaním dobra; a taktiež zmývajúc – pomstiac krv tých, ktorú doposiaľ nezmyl – nepomstil.

Bdejme teda a pamätajme na skutočne dokonalého obetného Baránka – Ježiša a jeho slová:

Ja som vzkriesenie i život.

Ten, kto verí vo mňa, aj keby zomrel, žiť bude.

A každý, kto žije a verí vo mňa, nezomrie na veky.

Či tomu veríš?

Primknime sa teda k Pánovi Ježišovi, ktorý sa nám stal múdrosťou od Boha i spravodlivosťou i posvätením i vykúpením, aby to, čo je napísané na naše dobré, nestalo sa kameňom úrazu:

Ten, kto sa chváli, nech sa chváli Pánom.

P.S.:

Karel Kryl, Děkuji

 

Použité pramene a odkazy:

Biblia

1 Josif Vissarionovič Stalin

2 Julius Fučík

Výkrik zoči-voči smrti!

14.11.2023

Výkrik Ježiša a posledné jeho slová na kríži v bolestnom zovretí smrťou nespochybniteľne preukázali, že On bol v pravde zosobnením Božieho Slova, keď s dokonalou istotou aj v týchto brutálnych okamihoch vyriekol to, čo bolo nevyhnutné pre triumfálne zavŕšenie Božieho víťazstva: Otče, odpusť im, lebo nevedia čo robia! Amen! Hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji! [...]

Na kone! Nemáme! Tak utekajte. . .

27.09.2023

Nuž priatelia, Slovensko sa nechalo ohlodať až na kosť. Dnes sa však nehrá už o nič menšie, ako o naše duše. Ale pamätajme: Keby si stratil človeče aj celý svet a svoju dušu získal, oplývaš hodnotou nad všetky poklady sveta. A veď či v slovenskej hymne nespievame: Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú – Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú? [...]

Kladivo na Šialenca

06.12.2021

Antiochos IV. prišiel na scénu v r. 175 pnl. Bol to pravdepodobne jeden z najväčších protižidovských, protiizraelských a proti Bohu zameraných vodcov v histórii. Bolo niekoľko sýrskych kráľov menom Antiochos. Tento si vybral na odlíšenie titul Epifanes, čo v gréčtine znamená “zjavený Boh“. To naznačuje jeho aroganciu voči jedinému Bohu, ktorého nám zjavuje kánon [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

milanlehotsky

poznaj pravdu a pravda ťa oslobodí

Štatistiky blogu

Počet článkov: 54
Celková čítanosť: 153978x
Priemerná čítanosť článkov: 2851x

Autor blogu

Kategórie