Založ si blog

Pohľadnice z leta

Aktuálna zima sa zhostila svojho obdobia zodpovedne a kraľuje tak, že nám veru od nej neraz zachádza mráz až za nechty.

A tak dostálo slovo žalmistu rukolapného výrazu: Veľký je náš Pán a nesmierny v sile. On dáva sneh ako vlnu, rozsýpa inovať ako popol. Svojim ľadom hádže ako skyvami, ktože obstojí pred Jeho mrazom? A zase keď pošle svoje slovo, roztápa to; keď zaveje svojim vetrom, tečú vody. Jeho rozumnosti nieto počtu.

Lebo Boh riekol vo svojom srdci, potom ako zavoňal príjemnú vôňu upokojujúcu z Noachovej zápalnej obeti na oltári:

Nebudem už viacej zlorečiť Zemi pre človeka, lebo jeho zmýšľanie je zlé od mladosti. Odteraz, dokiaľ bude trvať Zem, po všetky jej dni, sejba a žatva, studeno a teplo, leto a zima, deň a noc neprestanú.

Áno, Ty si roztvoril prameň i potok, vysušil rieky trvalého toku. Tvoj je deň, Tvoja je i noc, svetlo i Slnko Ty si pripravil. Ty si postavil všetky hranice zeme, leto i zimu si Ty utvoril.

Nuž, a preto môžeme s istotou povedať, že sa pominie i táto zima, a opäť zavládne leto a príroda ožije mnohorakým životom, a lesná pôda sa ozdobí hubami. A pri tomto očakávaní, nám nič nebráni v tom, aby sme sa potešili z úlovkov predchádzajúcich liet:

 

fotografia0591

fotografia0552

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

fotografia0592

fotografia0553

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kopia-fotografia0520

 

hrib01

 

fotografia0126

 

nokia-113

 

ruth-019

 

nokia-088

 

fotografia0541

 

fotografia0570

 

ruth-013

 

fotografia0534

 

fotografia0540

 

nokia-086

 

nokia-085

 

fotografia0569

 

ruth-014

 

ruth-016

 

nokia-105

 

ruth-011

 

nokia-118

 

mobil-036

 

nokia-074

 

nokia-119

 

nokia-120

 

fotografia0526

 

hrib-05

 

hrib03

 

fotografia0568

 

nokia-101

 

nokia-114

 

fotografia0519

 

nokia-084

 

nokia-121

 

kopia-hrib04

 

hriby01

 

fotografia0550

fotografia0558

 

fotografia0610

fotografia0617

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tak, ako Zem má svoj kolobeh a poriadok, tak i u človeka pod nebom má všetko svoj čas a svoju hodinu.

Je čas rodenia a čas zomierania,

čas rúcania a čas stavania,

čas smútku a čas veselia,

čas objímania a čas oddeľovania,

čas ukladania a čas odhadzovania,

čas mlčania a čas hovorenia,

čas milovania a čas nenávidenia.

Áno, i na život človeka prichádzajú kruté zimy, v čase ktorých sa však nemusí poddať pocitom beznádeje a zúfalstva, ale môže očakávať milostivé leto. Len nech sa obráti na Pána Ježiša, k Bohu pravdivému a Životu večnému, celým svojim srdcom a kričí k nemu v ľútosti a pokore. Lebo On je milostivý a ľútostivý, zhovievajúci a veľký čo do milosti a ľutuje zlé – nemajúci záľuby v smrti bezbožného, ale aby sa odvrátil od svojich prevrátených ciest a aby žil!

 

Teda pamätajme na svojho Stvoriteľa v dňoch svojej mladosti, pokiaľ neprídu šedé dni, a nepriblížia sa roky, o ktorých povieš: Tie nemám rád!

 

Myslime na Neho, pokiaľ sa neroztrhne strieborný povrazec a nerozrazí sa zlatá čaša, skôr, ako sa rozbije krčah nad prameňom a rozláme sa koleso a padne do jamy. Pravda: prach sa navráti do zeme, ako bol; a duch sa navráti k Bohu, ktorý ho dal.

 

Lebo Ježiš, Pán pánov a Kráľ kráľov, nás povzbudzuje:

Na svete budete mať súženie, ale dúfajte, Ja Som premohol svet. A hľa, Ja Som s Vami po všetky dni až do skonania sveta.

A vieme, že tým, ktorí milujú Boha, tým, ktorí sú povolaní podľa rady Božej, tým, ktorí sú z viery Ježišovej: Všetko spolupôsobí na dobré!

fotografia0624

Použité pramene: Biblia

Poznámka: Obrázky nafotil autor blogu

A čo povieš Ty?

02.04.2024

Sir Isaac Newton (1643-1727), prezident Kráľovskej spoločnosti, anglický fyzik, matematik, filozof, ktorého objavy v matematike, optike a mechanike, položili základy pre modernú fyziku, povedal o Ježišovi Kristovi toto: Hoci bol pánom vesmíru, stal sa najchudobnejším. Nemal kde hlavu skloniť a spával v cudzích príbytkoch. Plavil sa po mori na cudzej loďke, viezol sa na cudzom [...]

Výkrik zoči-voči smrti!

14.11.2023

Výkrik Ježiša a posledné jeho slová na kríži v bolestnom zovretí smrťou nespochybniteľne preukázali, že On bol v pravde zosobnením Božieho Slova, keď s dokonalou istotou aj v týchto brutálnych okamihoch vyriekol to, čo bolo nevyhnutné pre triumfálne zavŕšenie Božieho víťazstva: Otče, odpusť im, lebo nevedia čo robia! Amen! Hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji! [...]

Na kone! Nemáme! Tak utekajte. . .

27.09.2023

Nuž priatelia, Slovensko sa nechalo ohlodať až na kosť. Dnes sa však nehrá už o nič menšie, ako o naše duše. Ale pamätajme: Keby si stratil človeče aj celý svet a svoju dušu získal, oplývaš hodnotou nad všetky poklady sveta. A veď či v slovenskej hymne nespievame: Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú – Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú? [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.