Založ si blog

Katarzia, pán prezident & Miloš Zeman

Životný príbeh Miloša Zemana zadáva námet na precedens, ako pristupovať k výberu a voľbe prezidenta v štátnom zriadení, ktorým je parlamentná republika, a v ktorej má hlava štátu najmä protokolárny či reprezentatívny charakter.

Miloš Zeman po rokoch strávených vo vysokej politike sa hrou osudu ocitol „na samote u lesa“ a niekoľko rokov strávil takpovediac v „bezdomoví“ na Vysočine.

A rádoby sa našiel na ceste muža – metafyzika, majstrovsky popísanej v historickom románe Alexeja Pludeka: Radca veľkých radžov, kde hlavný protagonista (reálna historická osoba) po rokoch strávených vo vládnej správe v prospech krajiny – uvoľní svoje postavenie, opúšťa rodinu a vydáva sa do bezdomovia hľadať oslobodenie od všetkých svetských záujmov a vášní. Po 20 rokoch rozjímania a osobnostného obrodenia sa vracia späť a vladár ho ustanovuje svojim prvým radcom.

A táto úloha prvého radcu v našom politickom systéme vlády by mohla pripadnúť a byť vlastná funkcii prezidenta, s tým, že jedinečným z kvalifikačných benefitov u kandidátov o zastávanie prezidentského postu, by sa podobne ako u dobovej postavy hlavného hrdinu spomenutého románu, stala katarzia osobnosti.

Katarzia osobnosti – atribútmi ktorej sú mlčanlivosť a osamotenie, kontemplovanie a dišputácie – ako cesta vedúca k prežitku uvedomenia si hlbiny bytia a tajomstva človečenstva, k porozumeniu súvislostí doznievajúcich v dejinných poryvoch až po činiteľov súčasnosti a presahujúcich cez velikánov minulosti a ich životných osudov do ľudského rozmeru.

Katarzia ako cesta spejúca k pochopeniu podstaty vecí a existencie.

Hlavou štátu by sa tak stala jasnozrivá osobnosť, prinášajúca múdre vyhlásenia a rady, pohľad ktorej je nezakalený a nezaťažený malichernosťou každodennosti, politickým exhibicionizmom či diplomatickou škrupuľou.

Nuž, hlava je bližšie k nebu ako k zemi … a aj keď sa už pod ťarchou rokov dolu kloní, nie je to snáď aj vyjadrenie pokory a blahosklonnosti.

Nuž, človek je vymodelovaný z prachu zeme, a prach ktorej na nás často lipne viac ako nám je to všetkým milé. Kto je však bez vady, nech prvý hodí kameňom.

Áno, vážme si ľudí, ktorých aj napriek ich slabostiam, prozreteľnosť ponúka vo veku kmeťov – skúsených starcov, ako službu pre národy, Bohemiu nevynímajúc.

A pamätajme, že moc Božia sa dokonáva v ľudskej slabosti, ale najmä:

Počiatkom múdrosti je bázeň pred Bohom,                                                  

a                                                                                                              

poznať milosť Ježiša Krista je rozumnosť.

A čo povieš Ty?

02.04.2024

Sir Isaac Newton (1643-1727), prezident Kráľovskej spoločnosti, anglický fyzik, matematik, filozof, ktorého objavy v matematike, optike a mechanike, položili základy pre modernú fyziku, povedal o Ježišovi Kristovi toto: Hoci bol pánom vesmíru, stal sa najchudobnejším. Nemal kde hlavu skloniť a spával v cudzích príbytkoch. Plavil sa po mori na cudzej loďke, viezol sa na cudzom [...]

Výkrik zoči-voči smrti!

14.11.2023

Výkrik Ježiša a posledné jeho slová na kríži v bolestnom zovretí smrťou nespochybniteľne preukázali, že On bol v pravde zosobnením Božieho Slova, keď s dokonalou istotou aj v týchto brutálnych okamihoch vyriekol to, čo bolo nevyhnutné pre triumfálne zavŕšenie Božieho víťazstva: Otče, odpusť im, lebo nevedia čo robia! Amen! Hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji! [...]

Na kone! Nemáme! Tak utekajte. . .

27.09.2023

Nuž priatelia, Slovensko sa nechalo ohlodať až na kosť. Dnes sa však nehrá už o nič menšie, ako o naše duše. Ale pamätajme: Keby si stratil človeče aj celý svet a svoju dušu získal, oplývaš hodnotou nad všetky poklady sveta. A veď či v slovenskej hymne nespievame: Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú – Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú? [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.