Založ si blog

Milosť za milosť & Otvorený list Slovenskej národnej rade

Nám, národu slovenskému, po mnohých zápasoch o národné bytie a zachovanie vlastnej identity, na sklonku 20. storočia pripadol údel spravovať veci verejné v krajine srdca Európy, prostredníctvom vlastnej štátnosti kreovanej na princípoch parlamentarizmu v novoustanovenej Slovenskej republike.

A odvolávajúc sa v preambule na slávne cyrilo-metodské duchovné dedičstvo a historický odkaz Veľkej Moravy, akoby sme pozabudli aj na temné stránky týchto našich dejín, a boli sme vzápätí konfrontovaní s búrkovými mrakmi v podobe: nevyberaného vplyvu nášho južného suseda, vnútorných politických rozporov či negatívnych sociálno-ekonomických pomerov, teda všetko to faktormi, ktoré participovali na zániku Veľkej Moravy.

Temní duchovia neustále obchádzajú a hľadajú svoje miesto pod Slnkom i v súčasnosti, a povestné Svätoplukove tri prúty nevieme ani v našej generácii uchopiť do jedných dlaní spoločného štátu, a srdce Európy je zas a znova zachvacované bolestivými kŕčmi.

To slávne však v odkaze našich dejateľov je nehynúcim semenom, ktoré ani rieky nezatopia, ani oheň nezničí, to semeno, ku ktorému sa priznala prevažná väčšina z politických strán parlamentu Slovenskej republiky, ktorým to semenom je preklad Svätého písma do staroslovienčiny, do nám pochopiteľného jazyka.

Teda, keby k nám neboli prišli a nehovorili nám, boli by sme bez viny, a tak preto teraz nemáme výhovorky zo svojho hriechu. Lebo vieme posúdiť, čo je správne a dobré, a čo je nesprávne a zlé. A v tomto Duchu sme sa my, občania Slovenskej republiky, uzniesli prostredníctvom svojich zástupcov na ústave, v ktorej sú ľudia moci postavení, zaviazaní dobrovoľným sľubom:

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony.“

Áno, literu odkazu solúnskych bratov sme formálne naplnili, ale čo do jej obsahu kuľháme na obe strany.

A žiaľ, skutočnosťou sa stalo slovo:

Čo vyvoláva vzájomné hádky a boje medzi vami? Nie je to azda žiadostivosť, ktorá vás ovláda? Po mnohom túžite, a predsa nič nemáte. Chcete mať to isté čo ostatní — a to aj za cenu, že ich zničíte, ale nemôžete to dosiahnuť. Bojujete a uchyľujete sa k úskokom, zatiaľ čo by ste sa mali modliť. A aj keď sa modlíte, nič nedostávate, lebo prosíte zo zlých pohnútok, aby ste upokojili vlastné túžby.

Myslíte si, že Boh, ktorý si nás stvoril pre seba, môže súhlasiť s tým, keď koketujete so skutkami tmy? Ale Božia láska je predsa väčšia ako vaša sprenevera. Veď Písmo hovorí:

Boh sa stavia proti pyšným, ale nad pokornými sa zmilováva.

Preto sa pred Bohom v pokore skloňte, a potom sa postavte na odpor tomu Zlému a utečie od vás. Priblížte sa k Bohu a Boh sa priblíži k vám. Umyte si ruky, hriešnici, a očistite svoje srdcia, ľudia dvojakej tváre!

Slovanskí vierozvestci vo svojej slávnej misii k nám osvedčili, že Boh je ľútostivý a milosrdný, dlho zhovievajúci a veľký čo do milosti a pravdy. Preukazuje milosť tisícim, odpúšťa vinu, zločin a hriech, ale nič nenecháva nepotrestané. Trestá vinu otcov na synoch a vnukoch do tretieho a štvrtého pokolenia.

A od týchto apoštolov Božích k nám zaznieva naliehavá prosba:

Nepremárnite milosť, ktorú ste dostali od Boha!

Pán Boh hovorí:

V čase milosti som vypočul tvoju modlitbu a v deň záchrany som ti pomohol.

Deň záchrany je dnes — neprepaste ho!

Zvolajte teda parlamentné zhromaždenie Národnej rady Slovenskej republiky, zjednoťte sa na duchovnom odkaze solúnskych bratov a moci prozreteľnosti veľkomoravskej misie, a učiňme prietrž bezbrehej milosti vydajúc moci spravodlivosti a súdu osoby, ktoré spáchali neprávosť.

Ako sa môžeme chváliť svojou ústavnosťou, a pritom medzi sebou trpieť takú špinu. Či nevieme, že málo kvasu nakvasuje celé cesto? Ložisko rozkladu musíme odstrániť, ak sami chceme zostať čistí.

Milujme spravodlivosť a právo. Spravodlivosť a súd je postaťou Božieho trónu; milosť a pravda predchádzajú Jeho tvár. Pánovo slovo je priame a každé Jeho dielo je stále a Jeho milosť napĺňa zem.

Pravda, Všemohúceho nevystihneme, nakoľko je prevysoký v moci a v práve, avšak nijakú spravodlivosť nepotlačí. Sumou Jeho slova je pravda, a na veky bude stáť každý súd Jeho spravodlivosti.

Zákon je daný skrze Mojžiša.

Milosť a pravda stala sa skrze Ježiša Krista.

A pravdivou skutočnosťou je, že Boha nikto z ľudí nevidel, ale Jeho jedinečný Syn, ktorý je s ním jedno, nám Ho umožnil poznať. A v Ježišovi nám Boh daroval odpúšťajúcu lásku a z Jeho plnosti sme zaiste všetci dostali milosť za milosť.

A tak práve teraz buďte rozumní, páni poslanci! Dajte sa poučiť, sudcovia zeme! Slúžte Pánovi v bázni a veseľte sa s trasením. Zamilujte si Syna, aby ste snáď neprešli pomimo Jeho milosti, lebo sa skoro zapáli Jeho hnev. Šťastní sú všetci, ktorí sa utiekajú k Nemu, lebo to je ten pravdivý Boh a večný život.

Použité pramene:

Ústava Slovenskej republiky, Biblia – Písmo Sväté Starej a Novej zmluvy

A čo povieš Ty?

02.04.2024

Sir Isaac Newton (1643-1727), prezident Kráľovskej spoločnosti, anglický fyzik, matematik, filozof, ktorého objavy v matematike, optike a mechanike, položili základy pre modernú fyziku, povedal o Ježišovi Kristovi toto: Hoci bol pánom vesmíru, stal sa najchudobnejším. Nemal kde hlavu skloniť a spával v cudzích príbytkoch. Plavil sa po mori na cudzej loďke, viezol sa na cudzom [...]

Výkrik zoči-voči smrti!

14.11.2023

Výkrik Ježiša a posledné jeho slová na kríži v bolestnom zovretí smrťou nespochybniteľne preukázali, že On bol v pravde zosobnením Božieho Slova, keď s dokonalou istotou aj v týchto brutálnych okamihoch vyriekol to, čo bolo nevyhnutné pre triumfálne zavŕšenie Božieho víťazstva: Otče, odpusť im, lebo nevedia čo robia! Amen! Hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji! [...]

Na kone! Nemáme! Tak utekajte. . .

27.09.2023

Nuž priatelia, Slovensko sa nechalo ohlodať až na kosť. Dnes sa však nehrá už o nič menšie, ako o naše duše. Ale pamätajme: Keby si stratil človeče aj celý svet a svoju dušu získal, oplývaš hodnotou nad všetky poklady sveta. A veď či v slovenskej hymne nespievame: Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú – Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú? [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.