Založ si blog

Slovenský štát a 9. september!

 

9. september, Pamätný deň holocaustu na Slovensku. Deň, v ktorom v roku 1941 prvá Slovenská republika vydala vládne nariadenie obsahujúce súbor protižidovských predpisov tzv. Židovský kódex.

 

Týmto aktom sa Slovenský štát nezmazateľne namočil do krvavej politiky nacistickej Tretej ríše a svojich občanov židovského pôvodu vohnal do brán smrti za nevýslovného ponižovania a útrap, mučenia a vraždenia.

 

9. september, Pamätný deň holocaustu na Slovensku. Deň, na ktorý sa i v roku 2016 budeme skutočne rozpamätávať v podvečer dňa 8. septembra v sále Mestského divadla P.O. Hviezdoslava: Rozpamätávať na zmarené ľudské životy v rámci projektu „Čítanie mien obetí holocaustu“.

 

citanie1

 

Týmto počinom vzdávame hold človeku, ktorého nacistická mašinéria dehumanizovala, opatrila inventárnym číslom až všetok ten ošiaľ vybičovala do vyvrcholenia v podobe kremačných pecí zahalených do zlovestného, zadúšajúceho dymu.

 

Áno, chceme si spomenúť so všetkou dôstojnosťou a pietou na tých, ktorí boli ponížení na nehumánnu surovinu, vzdaním holdu odkrytím ich ukradnutej ľudskosti vo výraze vyslovenia mena zavraždených obetí.

 

A tak majme účasť my – žijúci dnes na území Slovenska a vzdajme hold aj nášmu národu uvedomením si potreby obnovenia zapretej a pošľapanej ľudskosti v Slovenskom štáte i tak, že podporou tohto projektu umožníme aby dych úst prednášajúcich s menami obetí holocaustu stúpal do neba ako upokojujúca vôňa kadidla

 

citanie2

 

Čítanie mien obetí holocaustu sa podarilo v Bratislave uskutočniť už počas rokov 2009 až 2015. Prvé ročníky sa čítanie zorganizovalo v opernej budove Slovenského národného divadla – v našej najdôstojnejšej sále. Pre vysoké nájomné sme tento pietny akt museli presunúť, ale vďaka spolupráci s magistrátom mesta Bratislava sa ďalšie ročníky konali v sále Mestského divadla P. O. Hviezdoslava, za bezodplatný nájom.

 

Mená čítame z deportačných listov, ktoré sa zachovali. Do dnešného dňa totiž Slovensko nemá skompletizovaný zoznam obetí holocaustu. Deportačné listy sú z prvej vlny deportácií, ktoré sa uskutočnili v roku 1942. Zoznamy odvlečených z druhej vlny deportácií, ktoré sa začali v septembri 1944, sa žiaľ nezachovali.

 

Pri čítaní mien obetí holocaustu vychádzame z úzkej spolupráce s Dokumentačným strediskom holocaustu, Židovskou náboženskou obcou v Bratislave, Ústredným zväzom židovských náboženských obcí, Múzeom židovskej kultúry, ale aj s historikmi ako Ivan Kamenec či Eduard Nižňanský.

 

Do čítania mien z deportačných listov sa zapojili i mnohé známe osobnosti slovenského kultúrneho a spoločenského života. Svoje príbehy s nami zdieľali aj tí, ktorí perzekúcie zakúsili a prežili.

 

2015CitaniemienKLEIN

 

Srdečne sme medzi nami mohli privítať aj Helenu Weinwurmovú, Martu Szilárdovú, Davida Sivora, Editu Grosmanovú, Katarínu Lajčiakovú, Petra Havaša či Hildu Hraboveckú. So životným príbehom svojich rodičov sa s nami prišla podeliť aj Táňa Wetzlerová, ktorej mama prežila koncentračný tábor Auschwitz a otec Alfréd Wetzler, ktorý utiekol z Auschwitzu spolu s Rudolfom Vrbom, a ktorí následne spísali o situácii v Auschwitze správu, ktorá sa dostala do rúk predstaviteľov vojnových mocností Európy i USA.

 

Tento dôstojný pietny akt sa stretol zakaždým s obrovským záujmom. Mienime v Čítaní mien pokračovať, až pokiaľ neprejde dychom našich úst všetkých 58 000 mien, ktoré sa zachovali v deportačných listoch.

 

jad

 

 

Počas čítania mien, ale aj rozprávania hostí, teda počas celého pietneho aktu sa na obrazovke na pódiu premieta celý zoznam mien tých, ktorí boli odvlečení a zavraždení. 

 

Ambíciou projektu je navštíviť aj iné mestá či školy Slovenska, veď deportácie sa týkali židovských spoluobčanov z územia celej slovenskej krajiny. V Poprade, kde sa s deportáciami začalo, sa „Čítanie mien obetí holocaustu“ zrealizovalo dva razy.

 

ICEJ Slovensko spolu s autorkou projektu Ľubou Lesnou teda vykročili do prípravy podujatia i v tomto roku. Boli oslovení hostia i osobnosti slovenského kultúrneho a spoločenského života, ktorí budú prednášať jednotlivé mená obetí holocaustu.

 

A nakoľko uvedené skutočnosti sa dotýkajú vecí národa ako takého – teda nás všetkých, pozývame Vás i touto cestou na pietnu spomienku „Čítanie mien obetí holocaustu“ dňa 8. septembra 2016 na Laurinskej 20 o 18. hodine v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

Videozáznam tohto podujatia z posledných rokov: 

A čo povieš Ty?

02.04.2024

Sir Isaac Newton (1643-1727), prezident Kráľovskej spoločnosti, anglický fyzik, matematik, filozof, ktorého objavy v matematike, optike a mechanike, položili základy pre modernú fyziku, povedal o Ježišovi Kristovi toto: Hoci bol pánom vesmíru, stal sa najchudobnejším. Nemal kde hlavu skloniť a spával v cudzích príbytkoch. Plavil sa po mori na cudzej loďke, viezol sa na cudzom [...]

Výkrik zoči-voči smrti!

14.11.2023

Výkrik Ježiša a posledné jeho slová na kríži v bolestnom zovretí smrťou nespochybniteľne preukázali, že On bol v pravde zosobnením Božieho Slova, keď s dokonalou istotou aj v týchto brutálnych okamihoch vyriekol to, čo bolo nevyhnutné pre triumfálne zavŕšenie Božieho víťazstva: Otče, odpusť im, lebo nevedia čo robia! Amen! Hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji! [...]

Na kone! Nemáme! Tak utekajte. . .

27.09.2023

Nuž priatelia, Slovensko sa nechalo ohlodať až na kosť. Dnes sa však nehrá už o nič menšie, ako o naše duše. Ale pamätajme: Keby si stratil človeče aj celý svet a svoju dušu získal, oplývaš hodnotou nad všetky poklady sveta. A veď či v slovenskej hymne nespievame: Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú – Zastavme ich bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú? [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.